ots
119

Pojat? - Niihen näkeminen = onnellista päivvee, painivina = harmmii ystävviin kautta. - Henkisessä mielessä tulloo ajatus, että Luoja muituttaa meitä, että myö ollaan osa Häntä.


Maanantai 1.12.2014  Luhtapohjassa talvella. Tuomivaaran tienhaaran vastapäätä oli pieni pino mäntytukkeja. Nousin vaivalloisesti pientä jyrkkää mäkeä ja lopulta pääsin ylös. "Polku" oli aivan jyrkänteen reunalla. Kuljin samasta kohdasta takaisin pienten poikieni kanssa. Nuorimmalta putosi punainen kenkä ja sukka, joita kopistelin lumesta, ennen jalkaan laittamista. Hänen pukunsakkin oli punainen.

Karhunsalon pihamaalla oli kulkenut iso karhu. Merkitsin askelten välit sinisellä syksyiseen ruohikkoon. Sitten lähdin kulkemaan lumihangessa Koposen suuntaan, seuraten pienten poikieni jälkiä. En pelännyt. Siellä oli myös aikuisten jäljet.


Torstai 4.12.2014
  Lähdin jostakin tapahtumasta ja etsin polkupyörääni. Ajoin sitten pehmeällä hiekalla, mutta kohta käännyin vasemmalle, kapealle vaaleansiniselle tielle ja poljin kovasti loivaan ylämäkeen. Tulin talolle veden rantaan. Veden pinnan alla näkyi parin metrin suuruinen betonirengas. Joku puhdisti roskat renkaan sisältä. Vähän matkan päässä oli
pieni saari, minkä keskellä oli pieni rengas. Katselin talon sisältä rankkaa vesisadetta. Sitten sade loppui ja katselin nopeita pilvien liikkeitä. Siellä olivat lampaan ja kirahvin muodot ja lopulta nekin haihtuivat. Minulla oli pitkä matka Joensuuhun ja kyselin karttaa, muttei sitä löytynyt. Sitten tein itselleni eväspalasia juustohöylällä kokonaisesta leivästä, päälle paljon voita ja paksu juustosiivu.


Perjantai 5.12.2014
  Karhunsalolla, etelätaivaalla pilvien välissä oli tummansinisiä pilkkuja viuhkana, kuin siellä olisi ollut valtava räjähdys. Olimme ulkona nuoren Kalevin kanssa kameroinemme. Omani ei toiminut ja se hajosi. Sitten otin kuvan Kalevin kameralla. Siitä tuli ulos paperi, jossa oli vähän tekstiä ja alaosassa muutaman kerran sana, Lola. Menimme sisälle. Ikkunasta näimme ihmisten tasolla leijuvan kirkkaanvalkeita, pieniä, monenmuotoisia kuvioita ääriviivoin. Yksi oli parin sentin kokoinen ympyrä ja sen keskellä oli
poikkiviiva, vähän reunoista yli. Sitten oli pieniä ympyröitä sekä kulmikkaita muotoja. Kalevi juoksi ulos ja törmäsi hahmoon, mikä oli koostunut noista kuvioista harvakseltaan ja muistutti miestä. Juoksin ulko-ovelle, hahmo tuli sisälle ja Kalevi hävisi jonnekkin.
((Heräsin pelon tuntteesseen ja pyysin Jumalloo poistammaan sen. Se oli vain egon juoni.))

Olin isossa rakennuksessa porukan kanssa siivoamassa. Toiset olivat syömässä. Meinasin lähteä kotiin, mutta oli perjantai ja ajattelin, että on mukavampi olla porukassa kuin yksin.


Sunnuntai 7.12.2014  ((Kysyin P. H:ltä: "Mitä miun pitäs tehä tämän sydämen tykytyksen kansa?"))
Olin terveydenhoitaja ja kuljin kuumemittarin kanssa.
((Oma tulukinta: seuranta.))

Olin Martti-setäni kanssa naimisissa. Ajattelin; hänhän on kuollut. Näenkö vain minä miehen Marttina ja muut toisena. Sillä ei tuntunut olevan väliä.

Istuin miehiä täynnä olevassa autossa, jota isä ajoi. Tulimme ladolle, jossa oli rakenteilla penkkejä ja tuoleja. Siellä olisi illalla tanssit.

Olimma Seijan kanssa pienen hinaajan kyydissä. Hän sanoi Leenan opettaneen, että kyllä hän osaisi ohjata. Sitten pysähdyimme ja omistaja meni pienelle kulmikkaalle saarelle, minkä pinta oli laatoitettu. Me menimme sinne soikeilla palloilla, joissa oli tanko ja liu`uimme.ots
120

Kirjat? - Ylipiättään = köyhhyyttä, miten vanahoja ja kulunneita = sikäli suuremppoo vaikkeutta, puhttaan lukeminen = hyvvee, ostaminen = tiet hyöttyy itelles ja muille.
((Joitakkii kertoja näin kirjoista unta. Onhan tuo suattana tarkottoo köyhhyyttä, kun oon ollu työttömänä.))


Tiistai 9.12.2014  Asuin vanhan rakennuksen alakerrassa ja yläkerrassa tehtiin remonttia. Petini oli lattialla roskien seassa. Olin ulkona ja minulla oli oranssinen tanssimekko päälläni. Ikkunasta näin nuoren tytön sinisessä mekossaan. Hän laittoi työmiesten yläjyrsimen päälle, joten koputin ikkunaan ja pudistin päätäni. Tyttö lähti kesäisessä auringonpaisteessa. Olin saanut postissa kolme pahvilaatikkoa. Avasin isoimman ja siellä oli muutamia käytettyjä kirjoja.


Keskiviikko 10.12.2014  Otin puolikkaan tabletin, mutta suussa tuntui olevan enemmän. Tyhjensin suuni pöydälle ja siinä oli kolme kokonaista tablettia. Sitten otin oikean annoksen ja se ei meinannut mennä alas.

Olin Hilkan luona. Hän oli Seijan kanssa siirtänyt vaatteitani toiselle hyllylle. Istuin WC-pytylle kannen päälle. Sitten aukaisin kaksi kantta. Pytyn reunalla oli jotakin mustaa ja pyyhin sen pois. Sain vähän sormiini. Minulla alkoi kuukautiset. Joku nainen Hilkan seurana tutki vanhoja, korjattavia, vihreitä kirjoja.

Kuljin Enon keskustassa peittoon kietoutuneena. Siellä oli paljon rakenteilla. Kävelin jossakin pitkän ulkorakennuksen käytävällä. Vastaan työntyi kuusipälkkyjä. Käännyin takaisin ja menin ikkunasta ulos.


Torstai 11.12.2014  ((Kysyin P. H:ltä:  "Miks Jumala-sanan käyttö on mulle outtoo?))
Pentti ajoi pienellä ruskealla autolla kovaa mäkisellä tiellä.

Kuljin soisessa rantavedessä.  -  Laskeuduin taivaalta miehen kanssa, jolla oli iso pallomainen höyhenpuku. Kaartelimme lasisen rakennuksen ympärillä. Siellä oli sekä sarjakuvahahmoja että ihmisiä. Sitten olimmekin sisäpuolella. Miehen kävellessä, lattia tuntui laskeutuvan viisi senttiä jokaisella askeleella. Hän sanoi jollekkin miehelle, ettei ollut tyytyväinen tämän tekemisiin.
((Itsesttäänselevvyys, oon osa Jumalloo.))


Perjantai 12.12.2014  Seisoin Seijan ja Hilkan kanssa pellon laidassa. Osasta peltoa oli kasvusto kaadettu.

Silittelin Miisua ja Pikiä ja pidin sylissä. Ulkona alkoi sataa kaatamalla, joten juoksin sisään ja kutsuin Miisua.

Jokin pantteri oli karkuteillä ihmisiä ahdistellen. Sen törmätessä, seinään tuli iso reikä. Yksi mies kuoli, muutama havoittui. Verstaalla työskenteli Hannu Halonen (työkaveri 1983), jota tervehdin. Siellä oli myös Kaskelta Hannu.

Timo oli ostanut minulle mustat korkokengät. Menimme ulos, koska hänellä oli minulle yllätys. Siskoni olivat tulleet käymään luonamme. Heillä oli pitkät, valkoiset talvitakit.


Sunnuntai 14.12.2014  Istuin talvella Karhunsalon ulkovessassa. Oven raosta näin sinne tulleen poliisin, jonka sinisen puvun hihat olivat lyhyet ja alta näkyi valkoiset hihat. Kun tulin siihen, hän kysyi, kuka on jäällä? Tarkoittaen, kuka on kuollut jäälle. Hetken mietittyäni sanoin, isän veli. Pentti kertoi siitä.

Kävin puusepänverstaalla. Piti päästä vessaan. Siellä oli suuri tuoli ja sen alla sankko. Tein tarpeeni. Sitten lattialla oli paljon puolukoita ja nestettä, johon vaaleat sukkani kastuivat.ots
121

Vuuen 2014 alussa oli saunan kiukkaan lasiluukussa vanahan purjelaivan kuva. "Oon matkalla."


Maanantai 15.12.2014  Karhunsalolla söin isoja vattuja. Kun niitä piti varjossa, ne olivat vihreitä. Laitoin pitkään onkeen punaisen siiman. Menin pilkkopimeästä autotallista tupaan ja kammarin sänkyyn. Isä kurkisti oven raosta,  joko olin kotona.

Kuulin pikkupojan sanovan, tapoin siskoni. Siellä leikki nuori tyttö, jolla oli useita timanttisormuksia. Hänen veljensä ratsasti ponilla ja osoitteli leikkipyssyllään. Pelkäsin sen olevan oikea ase. Sitten yht`äkkiä tyttö pani kätensä vihreän villatakkinsa rinnalle tuskaisin ilmein. Kaikki hävisi ympäriltämme ja lohdutin maassa makaavaa tyttöä.


Keskiviikko 17.12.2014  Paljon helmiä.


Perjantai 19.12.2014  Luhtapohjan tuvassa oli rakennettu uutta. Edesmennyt Martti-setä oli siellä.

Olin teini-ikäinen koulua käyvä. Omistin uudet remmikengät, joissa oli jalkaterien päällä tarrakiinnityksiä. Jätin ne naulakolle, otin kirjani ja menin tyttöluokkaan. Pulpetti oli hieman rikki. Toinen tyttö etsi sieltä kumiaan. Niitä oli monta pulpetin sisällä.


Lauantai 20.12.2014  Minulla oli kaksi pellillistä leivottuja pullia. Sähköhellassa ei lämpö pysynyt päällä, joten kysyin talonmieheltä. Hän korjasi sen. Hänen apupojat suihkuttelivat vaaleaa maalia tummanharmaisiin lämpöputkiin, jotka he maalaisivat myöhemmin.


Sunnuntai 21.12.2014  Kuljin rantoja myöten tosi vaihtelevassa maastossa. Valkea, pullea lammas kulki irrallaan. Sitten sitä ajettiin pyöreään aitaukseen. Sen jälkeen se oli kiinni punaisen narun päässä. Sitten olin kulkemassa takaisinpäin rantavesissä. Kysyin yhdeltä mieheltä karttaa, kun en tiennyt missä olin. Rantavesi tuntui lämpimältä paljaisiin jalkoihin.ots
122

Heissulivei kaikille. . .


Maanantai 22.12.2014  Asuin exän kanssa, mutta en halunnut lähempää suhdetta. Toisesta huoneesta tuli mies, jolla oli vain pitkät housut päällään. Me muut kolme, neljä henkilöä olimme alasti.

Kävelin ulkona villasukkasillani, kun vesisade alkoi. Sisällä kokeilin päälleni viininpunaista hametta, mikä oli liian pitkä. Myöhemmin halusin lyhentää sen, mutta joku oli tehnyt siitä itselleen pitkät housut ja näytti minulle leikattua helmaosaa. Olin hieman pahoillani. Katselin laatikosta vanhoja vaatteita ja kankaiden paloja.


Tiistai 23.12.2014  Kävelin junassa, mikä kulki maantietä pitkin. Seisoin avojaloin märällä käytävällä, missä oli mutaakin. Kyydissä oli sairaita ihmisiä ja tautia aiheutti mustavalkea mato. Semmoinen kulki takkini selkämyksessä, mutta hävisi jonnekkin. En löytänyt sitä tukkaa kampaamalla. En sairastunut.

Karhunsalon tien varrella, edesmennyt Tyyne Laitinen, laittoi punaisia kukkia kasvamaan.


Torstai 25.12.2014  Vaaleissa huoneistoissa oli useita iloisia ja onnellisia ihmisiä. Minulta putosi pieni, valkea tabletti lattialle. Nostin sen pois, ettei joudu väärään suuhun.

Uin rantavedessä, jonka rannan reunat olivat pystysuorat vajaan metrin korkeudelle. Vedin itseni käsivoimin ylös. Aavalta oli tulossa rantaan pystyssä olevat mänty ja kaksi kuusta.koh

Lauantai 7.4.2001

30
Vanhempamme olivat lähteneet sukulaisreissulle toiselle puolelle Suomea, joten olin nyt siskoni kanssa kahden kotona. Ihan mukavaa vaihteeksi tyttöporukalla.
Olimme laittaneet juhannussaunan lämpiämään ja istuimme nyt ulkona kiikussa odottamassa saunaan pääsyä. Siskoni Kaarina, oli saanut ajokortin edellissyksynä ja isä oli avustanut auton hankinnassa. Pihallamme seisoi nyt viininpunainen Audi. Ei se ollut mitään priimatavaraa, mutta pääsipä sillä edes eteenpäin.
Viskasin kiukaalle lisää vettä. Suunnittelimme lähtevämme ajelemaan kylälle hiukan myöhemmin.
Juuri silloin, kun olin saanut huuhdeltua itseni, kuulin auton äänen pihalta. Menin kurkistamaan oven raosta, mutta saunan ja auton välissä oli suuri syreenipensas, mikä esti näkyvyyden. Sitten auton keula tuli näkyviin pensaan takaa. Kaarinan auto liikkui! Autovaras! Huudahdin. Siskoni laittoi rivakammin päällensä ja minä kurkistelin, josko näkisin autovarkaan. Kuskin paikalla istui nuori poika, ehkä jo murrosiän ohittanut. Sitten minäkin huitaisin vaatteet ylleni ja juoksimme yhtäaikaa siskoni kanssa sisälle. Minä soitin heti poliisilaitokselle, mutta sieltä
vastattiin,että vasta puolen tunnin päästä joku saataisi joutaa. Heillä oli nyt kiirreellisempää tekemistä. Sanoin siihen tuohtuneena uudelleen, että meiltä varastettiin auto pihalta juuri äsken! Mutta virkailija vain pahoitteli asiaa. Suljin puhelimen ja satuin juuri silloin vikaisemaan ikkunasta ulos. Kaarinalle ulvahdin, että nyt ulos! Tuolla taitaa olla toinen varas. Lähdetään sen perään!
Ihan kuin nuorimies olisi odotellut meitä, koskapa hän seisoi paikoillaan ja lähti liikkeelle vasta sitten, kun me lähdimme häntä kohti. Juoksimme metsän
halki peräkkäin. Juostessani ajattelin, että onkohan tämä ansa, koskapa takaa-ajettava piti aina saman etäisyyden meihin, ettemme vain eksyisi hänestä. Mutta sitten ajattelin kiukkuisena, että pirskatti sentään, joku oli vienyt meiltä juhannuskärryt ja tuo varmaan tietää siitä jotain. Yritin kiristää tahtiani, mutta puusto oli sen verran tiheää, että  se oli todellista pujottelua
se meidän meno.
Sitten ykskaks putkahdimme metsästä pois ja olimme suuren hallin vierellä. Sehän oli sama, joka oli  meidän kylätien varrella ja siellä kuulemma nuoret korjaili  ja viritteli ajokkejaan. Olin kuullut siitä, mutten ollut  v i e l ä  ehtinyt käydä siellä. No nytpä  tulisi sekin asia korjattua. Menimme Kaarinan kanssa samasta ovesta sisiään, josta nuorukainen oli pujahtanut piiloon. Varovasti avasin oven ja kurkistimme ensin, uskaltaisiko sinne mennä. Oli hieman yllätys, mitä sieltä löytyi. Siellä seisoi kaksi autoa, joista  t o i n e n  oli siskoni ja
nuorta porukkaa touhusi niiden ympärillä. Kaarinan autosta oli konepelti ylhäällä ja pari nuorukaista tutkiskeli sen sisältöä. Sitten näin yhden tytönkin, jolla oli työkaluja kädessään ja mustaa rasvaa oli kavoissakin. Silti tunnistin hänet yhdeksi rinnakkaisluokkalaisekseni yläasteen ajoilta. Hän tervehti meitä ohikulkiessaan. Hämilläni nyökkäsin tervehdyksen minäkin. Pari nuorukaistakin tunnistin kouluajoilta, kun ensin olin nähnyt heidän kasvonsa.
Toinen Kaarinan auton kimpussa olleista pojista nosti päänsä ja tuli juttelemaan siskoni kanssa.Hän olikin entinen Kaarinan luokkakaveri, Juha, joka oli pari kertaa jo jutellut kyläkkä siskoni kanssa autosta, josta tämä oli valitellut Juhalle. Joskus se temppuili starttauksen kanssa. Mutta kun siskoni autoa ei ollut kuulunut "Juhan" korjaamolle, olivat he päättäneet viedä sen kepposen avulla Kaarinalta.
Muutamia tunteja myöhemmin istuimme siskoni autossa, Juha kuskina ja minä takapenkillä erään Joukon kanssa, jonka sukunimeä en muista, mutta kysyn sen jossain vaiheessa.
Ajellessa Juha kertoi, miten he olivat suunnitelleet auton "ryöstöä", mutta vasta nyt oli tullut mahdollisuuus, koskapa vanhempamme eivät olleet kotona. He eivät ehkä olisi ymmärtäneet tätä juttua.
Auton starttaus toimi nyt moitteettomasti, kun "ammattimiehet" olivat olleet asialla. Ja taisi tästä juhannuksesta loppujen poluksi tulla ihan mukava, ajeluineen kaikkineen. Mukavan erilainen juhannus.

((Unessa oli kohta: kun katoin saunan ovelta, että auto liikkuu.))ots
123

Meri? - Tyyni = paljo hyvvee eessäpäin, myrskynen = vuarroo, pienet aallon = illoo ja onnee yrityksissä, purjehtiminen = menestystä, siihen puttoominen = ussein menestystä, uiminen = hyvvee tervveyttä.


Perjantai 26.12.2014 Kävelin takaperin meren pohjaa rannalle. Sain sieltä vanhan äidin polkupyörän. Se oli ruosteinen ja renkaat tyhjät, kun lähdin työntämään.

Olin joskus ostanut maalipurkin, mutta palutin sen nyt kauppaan. Se oli maksanut 99 €.


Lauantai 27.12.2014  ((Kysyin P. H:ltä: "Aiheuttaako kalanmaksaöljy syvämmen lisälyönnit?"))
Piirsin kirkkaankeltaiseen paperiin ison rastin ja sen ympärille ympyrän. Repäisin rastin kohdan irti ja annoin sen jollekkin.
((Oma tulukinta: Kyllä! Ja kun seurasin ite äljyn käyttöö, niin kyllä se oli totta. Möllerin kalanmaksaöljy ei sopinu mulle.))

Vaaleansininen pipo, jossa oli kirjailua. Kirkkaanvihreää, metallinväristä matonkudetta.


Sunnuntai 28.12.2014  Kesä Martonvaarassa. Joki tulvi niin, että vanhan tuvan kivijalan jäänteet jäivät jo veden alle.


Maanantai 29.12.2014  Karhunsalolla olin käynyt saunassa. Sitten menin Kivilahden Reijon (ent. opettaja) mökille. Se oli vanha, harmaa sauna, jossa oli kuisti. He olivat juuri saunassa. Tummatukkainen nuorimies kysyi, onko hän komea? Annoin myöntävän vastauksen, kyllä teinitytöt perässä juoksee. Olimme kaikki kuistilla musiikkia kuuntelemassa. Sanoin eräästä soittokappaleesta, kunpa sen saisi talteen, että voisi kuunnella uudestaan. Nainen sanoi ihmetellen, että nykyään kaikki on mahdollista. Sitten siinä lauloi myös euroviisuvoittaja Conzita Wurst. Sanoin etten osaa käyttää tietokonetta niin hyvin.  -  Porkkanoita.


Tiistai 30.12.2014
  Kova myrskytuuli lennätteli kokonaisia puita.

Olin autojonossa. Tiellä oli neljä kaistaa, mutta vastaantulevat ajoivat vain yhtä sohjon takia. Sitten niitä tuli meidän kaistoilla.

Etsin kahdesta repusta nimeä, kumpi on Kalevin. Sitten hän laskeutui vaijeria pitkin käsillä kiinni pitäen toiselle kukkulalle. Odotimme siellä Tapania, mutta hän putosi puolimatkassa ja juoksin lohduttamaan.


Keskiviikko 31.12.2014
Juhannusaattona olin käymässä Enon keskustassa Ronkaisen Hilkan luona. Ajoin hevosella heiniä. Heillä oli sauna Pielisen rannalla. Ajattelin tulevani sinne illalla. Menin Pentin luo ja valmistauduimme lähtöön.

Milja-tädin luona oli käsityökirjoja ja -lehtiä. Kaksi saksalaista. Tädillä oli saksalainen miesvieras ja he puhuivat englantia.  -  Etsin lakkoja.

Nähhään :)


blogin alkuvalintaan