ots
111

Sauna? - Siinä oleminen = jottai vaikkeutta ja mielipahhoo. - Henkisesti uskosin sen tarkottavan puhittautumista  joistakkii asioista.


Keskiviikko 1.10.2014  Olin menossa Karhunsalolla saunaan ja riisuin paljon vaatteita. Viimeinen paita oli liian tiukka, en saanut sitä itse pois.

Olimme lähdössä exän ja poikien kanssa makkaranpaistoon luontoon. Perillä totesimme, että unohdimme ostaa makkarat. Maassa oli vähän lunta, vaikka puissa oli paljon lehtiä.


Perjantai 3.10.2014  Istuin auton kyydissä, jota Tapani ajoi. Lisäkseni olivat Pentti ja isä. Peruuttelimme kapeaa metsätietä. Menimme yhdestä tienhaarasta hieman ohi ja jouduimme vekslaamaan. Menimme jonnekkin tuttavien talolle.

Muutamat vessat olivat kaikki varattuja. Kun pääsin pytylle, se oli täysi. Vedin, pyyhin vettä täynnä olevan pytyn reunan ja tein tarpeeni.


Lauantai 4.10.2014  Minun piti kirjoittaa lyhyt tarina eräästä harvinaisesta, pitkäkarvaisesta koirarodusta.

Olin Mc Gyverin elokuvassa mukana.


Sunnuntai 5.10.2014  Olin valokuvataiteilijan luona. Sanoin meneväni viikon päästä yrittämisestä kiinnostuneille kurssille ja olin tehnyt yhden runokirjan, mutten tiedä, saanko toista aikaiseksi.


Maanantai 6.10.2014  Linja-autossa oli paljon alastomia miehiä.

Karhunsalolla isä kynti peltoa. Löysin sieltä muutaman sipulin. Jonkin uskonlahkon, mustiin pukeutuneita ihmisiä seisoi pellon laidassa, kun heitin sinne sipulin. He lähtivät pois.


Tiistai 7.10.2014  Minun oikean käden etusormi oli isompi ja sen pää oli hieman turvoksissa ja hieman taipunut.koh

Lauantai 24.2.2001

27
Vietin keskikesän iltapäivää erään kahvion terassilla ja katselin mietteissäni ohikulkevia ihmisiä. Sain juuri kuppini tyhjäksi ja nousin lähteäkseni, kun kuulin radiosta sellaisen äänen, että polveni menivät kerralla veteliksi ja minun täytyi istuutua uudelleen alas. Miten tuollaista ääntä voi ollakkaan? Niin miehekäs tenori. Vau!
Olin luullut, että rakastua voi vain ihmisen nähdessään, mutta tuo ääni vei minulta kertalaakista ajantajun. Silmänikin kostuivat niin kauniista laulusta. Vahinko vain, että laulaja ei ollut kotimainen, mutta vaikka sanoja en ymmärtänytkään, niin niiden äänenpaino kertoi kaiken.
Kun sitten kappale loppui, lähdin kysymään kahvilan pitäjältä tuosta laulajasta. Ja juuri kun olin saapumassa tiskille, alkoi uusi kappale. Sama laulaja, mutta suomeksi!? Hieman häkeltyneenä kyselin, olivatko nuo laulut tulleet radiosta vai kenties heidän omasta soittimestaan? Myyjä esitteli mielellään serkkunsa, Juhani Hietasen lauluja. Se oli vasta ensimmäinen CD-levy, mutta toivottavasti ei viimeinen. Juhani oli Kivituotannon johtaja.
Kun myöhemmin kävelin joen rannalla, mietiskelin, että tietysti tuo mahtava ääni oli naimisissa. Ja huokailin, että mistä saisin edes tuon levyn.
Seuraavana päivänä lehteä lukiessani huomasin ilmoituksen, missä juuri tuo Kivituotanto etsi juoksupojan tuuraajaa loppukesäksi. Katsoin osoitteen ja lähdin siltä istumalta etsimään polkupyörääni.
Kello oli noin kymmenen, kun seisoin johtajan huoneen oven takana, sihteerin neuvottua tien. Hieman jännitti, kun en arvannut, että hän itse halusi katsastaa tuuraajan niin isoon tuotantolaitokseen. Lopulta hengähdin syvään ja koputin oveen. Tumma, parrakas mies istui pöytänsä takana, mutta nousi heti tervehtimään, kun olin saanut oven takanani kiinni.
Kotiin ajaessani kävin tapaamisen uudelleen läpi mielessäni. Olin yllättynyt, että Juhani. . . Siis johtaja Hietanen, hyväksyi minut melkein heti juoksupojaksi. Aloittaisin siellä maanantaina. Sain "kotiläksyksi" kartan heidän tuotantoalueestaan ja hieman tietoa tuotteista.
Olin ollut talossa jo toista viikkoa ja nautin työstäni. Se oli liikkuvaa. Sitten eräänä päivänä muuan vaalea, pitkätukkainen mies yritti iskeä minua, mutta valitettavasti hän ei saanut minulta vastakaikua. Sen jälkeen, vähän myöhemmin, eräs nainen tönäisi minua muka vahingossa. Kun lyö terävällä kyynärpäällä lujaa toista lapaluuhun, luulisi sen koskevan vähän itseensäkkin, mutta tiedä häntä. Ainakin minuun se koski. Haukoin henkeä kyyneleet silmissä ja lähdin pois. Aluksi kävellen, sitten juosten. Juoksin lähimmästä ovesta ulos ja taisin ohittaa
johtajankin, mutten nähnyt selvästi, kun suolavesi tunki niin vauhdilla silmistäni ulos.
Huohotin jo melkoisesti, kun olin kiivennyt loivaa rinnettä ylöspäin, kohti koivumetsää. Sitten otin kiinni koivun rungosta ja pysähdyin hengähtämään. Olin niin suruissani, että ihan säpsähdin, kun kuulin Juhanin laulavan vähän matkan päässä. Hän lurautti pari säkeistöä, ennenkuin astui viereeni. Hän sanoi puhuttelevansa kyseistä naista hieman tarkemmin
kohtapuolin. Juhani oli saanut melko nopeasti tiedon tapahtumien kulusta ja lähtenyt sitten minun perääni, etten vain menisi hyppäämään louhokselta alas. Sanoin olevani toisenlaista tyyppiä. Sitten huokasin ja istuuduin heinikkoon. Juhani teki minulle seuraa, ottaen heinänkorren suuhunsa. Hetken mielijohteesta kysyin, miten usein hän laulaa vaimolleen? Juhani vain totesi,ettei hän ollut naimisissa. Katsahdin nopeasti mieheen päin ihmetellen ja sanoin, vai niin . Sen jälkeen tunsin hänen katseensa ja kun siitä ei tuntunut tulevan loppua, rupesin
katsomaan takaisin... Kiitävän hetken ajattelin ja katselin häntä rakkaudella. Hänen kasvoilleen ilmestyi hymy ja minä pahkeinen punastuin, joten siirsin katseeni taas käsissäni olevaan apilanlehteen. Hyvänen aika, sehän oli neliapila! Punastuin vielä lisää. Silloin Juhani aloitti uuden laulun ja otti minua kädestä kiinni.
 Jatkan vielä juoksupojan hommia Kivituotteella parin kuukauden ajan. Sitten suunnittelemme lomamatkaa Juhanin kanssa jonnekkin lappii.

((Unessa oli: kahviossa kuulin tenorin iänen.))ots
112

Hämähäkki? - Elävä = oikkeuvenkäynttii ja riittoo, kuollu = piäset vappaaks ilikkeestä ihmisestä. - Että tämmöstä. Henkisesti? Jotennii tulloo semmonen kuva mielleen, että joku halluis sinnuu hallita (verkko).


Keskiviikko 8.10.2014  Kävin lääkärissä. Hän sanoi, että se olikin vain suolen tukos. Epäili varmaan pahempaa.

Seisoin usean henkilön kanssa lumisessa solassa. Sitten tuli lumivyöry molemmilta puolilta, muttei ihmisvahinkoja.

Joessa oli kirkas, vihertävä vesi. Sillan kohdalle tuli painauma ja vesi syöksyi sinne. Seija putosi reunalta alas ja ui keskemmälle turvaan valuvalta penkereeltä.

Olin exän lähellä. Siinä oli hyvä olla.


Torstai 9.10.2014  Karhunsalon tuvassa oli iso hämähäkki tekemässä verkkoaan seinästä seinään.

Karhunsalolla oli kellarin kohdalla moniharjanteinen rakennus, jonka punaisella katolla istuin poikavauvan kanssa. Pihamaalla oli keskikokoinen uroskarhu. Äiti kampesi aitan tiukkaa ovea auki. Karhu meni sinne hänen perässään. Sitten äiti silitteli sitä vatsasta, kun se lekotteli nautinnollisesti.


Lauantai 11.10.2014  Karhunsalolla oli talvi. Joku mies viilteli moottorisahalla sinisen auton keulaan kaksi viiltoa ylhäältä alas. Minä tyhjensin lumia toisen auton lavalta. Yritin ottaa valokuvia miehen kenkien jäljistä, mutta joku kulki niiden päältä.


Sunnuntai 12.10.2014  Kirkossa oli vaaleansiniset penkit. Joku mies ampui tyhjässä kirkossa ollutta naista useita kertoja. Ei verta. Menin valkeaan huoneeseen aikoen soittaa hätänumeroon. Sitten sakastissa ammuttiin.

Seinän tuntumassa kulki mustavalkea nauha. Joku mies pyysi, että antaisin ilmaiseksi pätkän, mikä puuttui. Sanoin, etten rupea siihen, rehellisyys maan perii.

Karhunsalolla oli kevätpuro, jossa oli pitkiä riukuja ja useita lyhyempiä pätkiä.


Maanantai 13.10.2014  Lapsilla oli arvoitusleikkejä. Aikuiset olivat ulkona laulamassa ja valssin aikana mies pyysi minut tanssiin. Hän piti käsistäni, hieman täämpänä.

Asuin vaaleassa huoneistossa. Porrastasanteella oli sänky ja siirsin sen toiseen kohtaan. Siellä oli myös puusta tehty musta sängyn kehikko.

 Istuin Timon kanssa autossa ja hän tupakoi.ots
113

Polku? - Levvee = estteetöntä onnee, kappee = vaivalla ja työllä piäset kaunniisseen tarkotusperrään.


Keskiviikko 15.10.2014  Ajoin lumista tietä ja risteävän tien yli.

Kävelin talvista, kapeaa ja mutkittelevaa polkua pitkin.

Siivosin pöytää, jotta nuoret miehet sopisivat istumaan.

Kerroin jollekkin Petrin jalassa olevasta patista ja itselläni oli yhdessä sormen nivelessä paha tulehtunut haava, joka oli turvonnut.


Perjantai 17.10.2014  Joen uomassa oli vähän vettä. Kuljin isojen, tummien kalliolohkareiden seassa. Siellä oli kaksi muutakin kulkemassa.

Olin vanhemman, tuntemattoman pariskunnan luona

Luminen Karhunsalon tie.


Lauantai 18.10.2014  Lumisade.

Kesä. Helikopteri kuljetti muutamaa mäntytukkia ylitsemme. Vähän myöhemmin se tuli takaisin ja pudotti tyhjän "kouran" nuoreen koivumetsään, josta useampi puu katkesi.

Kuljin lumisessa maastossa.

Kuljin kaupungilla, enkä pelännyt eksyväni.

Kävelin metsässä, jossa oli vain ohuita, kuolleita runkoja tiheästi. Pari henkilöä kulki edelläni, mutteivät eksyttäneet minua.

Siirsin jonkun lapsen kanssa hänen patjansa ja petivaatteensa alakerran isoon sänkyyn.


Maanantai 20.10.2014
  Istuin suuren ikkunan vieressä, jossa oli kolmet verhot; tummanharmaat, ruosteenväriset ja hailakan keltaiset, läpikuultavat, jotka jätin paikalleen ja toiset siirsin sivuun.

Käsissäni oli tekemäni pieni veistos. Kuljin ulkona märällä, kevätpälvisellä niityllä. Itkin kovasti ja putosin lopulta polvilleni. Sanoin: - "Isä, miksi jätit minut yksin? Ota minut mukaasi." Isä oli kuollut.


Keskiviikko 22.10.2014  Kinkkupaistoksen teko epäonnistui. Pohja oli liian pieni ja unohdin laittaa mausteet ajoissa. Päiväkodissa yritin ehättää pienen pojan potulle, mutta pissi meni housuun. Etsin kuivia vaatteita. Seinillä oli paljon lasten piirustuksia.


Torstai 23.10.2014  Traktorin perässä oli kolme pitkää, kapeaa vaunua. Ensimmäisessä istui muutamia ihmisiä, minä viimeisessä. Menimme jyrkkää ylämäkeä. Sitten tulimme alas melko huonokuntoista tietä. Katselin tiellä, kun sen poikki meni toinen traktori.

Pesin käteni. Laitoin turkoosinvärisen talvitakin päälleni. Kävin ulkona siskojeni kanssa.


Perjantai 24.10.2014
  Menin taloon, mikä oli tyhjä kaikesta irtaimesta. Kaikki oli hyvin kulunutta. Sanoin isälle, että kesäasunto oli tyhjennetty talveksi.

Kuljin Karhunsalon kotitiellä. Siellä oli vähän lunta ja viskoin oksia tieltä pois.

Sumuisella lentokentällä oli pidetty valkoisten suihkukoneiden lentonäytös. Vain osa palasi. Kentällä seisoi muutama pienlentokone.ots
114

Sika? - Ylleisseen = varallissuutta, rypevä sika = suurta huvvii, karjusika = vihamielistä, halveksittavvoo ihmistä, emä + porssaat =  valossoo tulevvaissuutta,  usseita sikoja pahnassa =  onnee ja tervveyttä,  mehtäsika = vuarallista harrastusta.


Lauantai 25.10.2014  Talvi.


Sunnuntai 26.10.2014  Minulle oli annettu aika irtosolunäytteenottoon. Unohdin sen, joten etsin seuraavana päivänä puhelinnumeroa, mutten löytänyt. Kello oli jo 12, joten tunti aikaa käydä siellä. Sain jonkun "hovikuskiksi" keltaiseen pieneen autoon.

Sisällä katselin postiani. Otin loput lehtikasasta käteeni lähteäkseni ulos. Valkoiset hollannikkaat eivät sopineet jalkaani. Istahdin ulos puisille portaille kesäiseen aurinkoon. Olin korkealla kukkulalla.


Maanantai 27.10.2014  Makasin exän kanssa alasti sängyssä. Minulla oli peitto. Siirryin edemmäksi, koska en halunnut rakastella. Söimme mustikoita ja muita marjoja.

Sika oli karkuteillä. Rapsuttelin sitä ja se kääntyi selälleen. Sitten se siirtyi ja minä myös. Aiottiin laittaa se kiinni.

Karhunsalon ulkovessassa oli kolme reikää, mitkä olivat melkein täynnä kuivaa heinää. Tein keskimmäiseen pissin ja lähdin ulos. Oli kesäinen pimeä yö, tähtitaivas, sateenkaari ja muita liikkuvia valoaaltoja.


Keskiviikko 29.10.2014  Enon sillan lähellä oli mies metsässä haulikon kanssa ja särki puusta ampiaispesän. Juoksimme isoon, tyhjään heinälatoon, istuimme kirkkaasta muovista tehdylle alustalle ja vedimme sivulla vetoketjua edestakaisin. Siten siihen kohosi reunaa. Toiselle alustalle istuivat Petri ja Tapani.


Torstai 30.10.2014
  Kesä Luhtapohjan pihalla. 6-vuotias Kalevi ajoi traktorilla pihaan. Sitten hän juoksenteli punaiset sukat jaloissaan pihalla. Pihaan ajoi toinen punainen traktori. Sitä ohjasi Koukon Pekka ja Tarmo-isä seisoi takana, talviset alusvaatteet päällään. He menivät alasuolle, josta oli jo vähän kaadettu ja seivästetty heinää. Sitten olinkin Karhunsalolla sängyssä Kalevin ja jonkun muun kanssa. Ajattelin, että täytyy herätä ajoissa, että keritään Luhtapohjaan.


Perjantai 31.10.2014  Menin Ronkaisen Lean ja Hilkan pyynnöstä erään nuorenmiehen luo. Olin juonut kaakaota valkeasta kupista ja laitettuani sen pois, sanoin miehelle, että olin täällä kahden tytön takia. Sitten istuin tasanteen reunalle ja mies tuli viereeni niin lähelle, että kosketimme toisiamme. Minulla oli liian hyvä olla. ((Heräsin.)) - Olin samaisen miehen kanssa jossakin seisaallaan ja minä halasin häntä.

Minun piti ommella jotakin, mutta mallikappaletta ei löytynyt.

Nähhään :)


blogin alkuvalintaan